Nagyvákuumszelepek és tartozékok

Hochvakuum-Ventile von SMC Nagyvákuumszelepeink kitűnnek a mezőnyből hosszú élettartamuknak és tömítettségüknek köszönhetően. Korrózióállóságuk kivételes, ráadásul pneumatikusan, elektromágnesesen vagy kézzel is működtethetőek. Kínálatunkban többek között 16–160-as karimaméretű modelleket, továbbá nagyvákuumos használatra alkalmas közegszelepeket (10 bar bemeneti oldali és 1×10–8 mbar kimeneti oldali nyomásokhoz) és számos egyéb megoldást találhat.

XLAQDQHAz XL sorozatú nagyvákuumos sarokszelepek kitűnő hővezető képessége egyenletes hőmérsékletet biztosít a teljes szeleptesten, és minimálisra csökkenti a gázok kondenzációját a szelepben. A nagyvákuumszelepek nem tartalmaznak nehézfémeket, például nikkelt vagy krómot, és kitűnnek alacsony kigázosodásukkal.

 • karimaméretek: 16–160
 • hosszú élettartam
 • minimális kigázosodás
 • kitűnő korrózióállóság
 • pneumatikus, elektromágneses és kézi működtetésű kivitelben

Katalógus

Katalógus szelepek nagy karimákkal

Termék konfigurálása

Termék konfigurálása szelepek nagy karimákkal

Kérdezze az SMC-t

XL * Q nagyvákuumos sarokszelep gyorsnyitással

A legnépszerűbb XLA és XLD sorozatú szelepeink gyorsnyitás funkcióval is elérhetőek (XLAQ és XLDQ néven). Ezáltal a szelep nyitása gyors és egyszerűen megoldható további kiegészítő eszközök nélkül. Ennek köszönhetően a szelep karbantartása, tisztítása sokkal gyorsabban elvégezhető. Nincs szükség a karimák meglazítására! Az XL * Q sorozat speciális alumínium ötvözetbők készül. Ez lehetővé teszi, hogy a szelep testet extrém fűtésnek is kitehessük. Megelőzve a szelepben a kondenzációt, ami a vákuumra negatív hatással lehet. A szelepek fűtőelemmel is rendelhetőek. A kivételesen könnyű szervizelhetőség mellett a szelep hosszú élettartamúak és nagy mértékben ellenállnak a korróziónak is. Had győzze meg Önt is ez a szelepünk!

Katalógus

Konfigurátor XLAQ

Konfigurátor XLDQ

Kérdezze az SMC-t

 

XLD, nagyvákuumos sarokszelep vezérelt kiürítéssel

A részecskék nagy problémát jelentenek a vákuumkamrákban – alacsonyan kell tartani a számukat amennyire csak lehet. Ezt olyan módon lehet elérni, hogy a kamra nyomását finoman és fokozatosan csökkentjük. Emiatt fejlesztette ki az SMC az XLD sorozatot. A szelep két lépcsőben nyitható. Attól függően, hogy melyik állásban van nyitva a szelep, a szivattyú gyorsan vagy lassan fog tudni dolgozni.

Az XLD sorozat az XL * család tagjaként teljesít minden minőségi kritériumot.

Katalógus

Konfigurátor

Kérdezze az SMC-t

XM_XYHAz XM (nagyvákuumos sarokszelep) és XY (nagyvákuumos elzáró- vagy csőszelep) sorozatok háza nemesacélból készül. Az XM és az XL méretei megegyeznek, így tetszés szerint kicserélhetők. A szelepeket egyedi kivitelben, rendkívüli precizitással munkáljuk meg, ezáltal meggátolva az olyan hibák kialakulását, mint a gázzárványok vagy a porózus részek.
XSA-A-P01-5A nagyvákuumos használatra alkalmas közegszelep maximális üzemi nyomása 10 bar (bemeneti), míg minimális üzemi nyomása 10-8 mbar (kimeneti) a termék változatától függően. Korrózióálló, könnyű, üzemi energiafelhasználása pedig rendkívül hatékony.
Alkalmazás:
 • folyamatkamrából történő gázbeadagolás
 • élelmiszergyártás,
 • félvezetőipar
 • és további területeken
Katalógus Termék konfigurálása Kérdezze az SMC-t
xvd2
Ha a nagyvákuumkamrát túl gyorsan szellőztetik ki (tiszta levegő/N2), turbulencia keletkezik, ezáltal pedig szennyező részecskék kerülnek a nagyvákuumkamrába. A beállítható XVD2 nagyvákuumszelep lassú, ellenőrzött és gyakorlatilag turbulenciamentes szellőzést biztosít a nagyvákuumkamra számára. Így a kamrába kerülő részecskék száma jelentősen lecsökkenthető.
 • nagyvákuumszelep, beállítható kétlépcsős szellőzés
 • üzemi nyomás: 2 bar-10-8 mbar
 • munkaközeg: nitrogén, levegő
 • Szeleptípus: nyomásmentesen záródó (normál módon záródó)
 • Anyag: SUS316L, SUS304, FKM
Katalógus Termék konfigurálása Kérdezze az SMC-t

XGTH

Az XGT sorozat derékszögű ajtószelepei csúcsminőségű megoldást biztosítanak a zsilip-, az ömlesztő- és a folyamatkamrák elszigeteléséhez.

További előnyök:

 • Alacsony részecskeképződés
 • választható véghelyzet-reteszeléssel
 • hosszú élettartam
 • 200 mm-es és 300 mm-es lapkákhoz

Alkalmazás: félvezetők és napelemtáblák gyártásához

Katalógus

Termék konfigurálása

Kérdezze az SMC-t

A nagyvákuumkamrákhoz készült, dugattyúrúd nélküli hengert kifejezetten a részecskeképződés, a szivárgás és a gázleadás minimalizálására fejlesztettük ki.

 • dugattyúátmérő: 15 mm és 32 mm
 • nagyvákuumkamrák átviteli rendszereihez tervezett henger
 • kiváló minőség és biztonság minden folyamat során
 • lapkák és egyéb munkadarabok vákuumkamrába történő szállítására optimalizált henger

Katalógus

Termék konfigurálása

Kérdezze az SMC-t

ZSE80-A-P01-1A ZSE80 PNP vagy NPN kimenettel és érzékelőként opcionálisan analóg feszültség- vagy áramkimenettel kapható. A kétszínű kijelzőnek köszönhetően első pillantásra felismerheti az eltérő értékeket. A termék két irányból csatlakoztatható (a hátsó vagy alsó oldalon), ráadásul különböző menetekkel kapható (R, NPT, RC, G, URJ (VCR®-kompatibilis) TSJ (Swagelok®-kompatibilis)). PNP vagy NPN be-/kimenetekkel és számos rögzítési lehetőséggel. Védelmi osztály: IP65

Katalógus

Termék konfigurálása

Kérdezze az SMC-t

SF tiszta gázszűrők

Az SF sorozatba tartozó szűrőinket tisztaterek számára fejlesztettük ki. A szűrők minden elemét tisztatérben szereljük, ellenőrizzük és csomagoljuk. Az SF sorozat esetében kétféle szűrőelem közül választhat: membrán vagy szinterfém. A membránszűrő esetén 0,01µm (99.9% hatékonysággal) szűrés valósulhat meg. A szinterfémszűrő esetében a szűrés (például a SFB2 esetében) 120µm (opcionálisan: 1 – 100µm között elérhető). Minden szűrőelemet tesztelünk kiszállítás előtt.

 • Maximum térfogatáram: 26 l/min – 300 l/min (membrán) 400 l/min (szinterfém)
 • Nyomás: vákuum 1,3 x 10-6 kPa – 1.0 MPa
 • Hőmérséklet: 5 °C – 60 °C / 120 °C
 • Elérhetők cserebetéttel vagy anélkül
 • Csatlakozás: URJ (VCR ® csatlakozással), TSJ (Swagelok ® csatlakozással), Rc, NPT, M5

Katalógus

Termék konfigurátor (SFA, SFB, SFC)

Kérdezze az SMC-t

Átfogó megoldások

A hosszú évek tapasztalatának köszönhetően komplett megoldást nyújtunk a (többek között pneumatikus) vezérléstől kezdve a szelepeken át egészen a nyomáskapcsolóig. Igényeinek megfelelően nálunk mindent egy kézből szerezhet be – legyen szó bármilyen különleges kívánalomról.

Bővebb tájékoztatás

Szolgáltatások

Szolgáltatásainkra rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk! Meglévő megoldásainkat és kiviteleinket az Ön igényeire és elvárásaira alakítjuk. Csatlakozzon hozzánk, és élvezze Ön is ugyanazt a bizalmat, amelyet régi ügyfeleink belénk fektettek.

Forduljon hozzánk bizalommal

Ügyfeleink számos modern gyártási eljárása különleges nagyvákuumos komponenseket igényel. Például:

 • a mikrochipek gyártása,
 • a napelemcellák gyártása,
 • a szerszámokhoz használt fémek bevonattal való ellátása,
 • az olyan analitikai berendezések, mint például a tömegspektroszkópok vagy az elektronmikroszkópok, illetve
 • a szivárgások keresése és számos egyéb alkalmazás.

A nagyvákuumos felhasználás rendkívül magas igényeket támaszt mind az anyagok, mind pedig a szerkezetek terén. Ezért mérnökeink világszerte azon dolgoznak, hogy az Ön igényeire szabott, optimális megoldásokat találjanak.

Előnyök

Minden nagyvákuumos rendszer elengedhetetlen részét képezik a csúcsminőségű nagyvákuumszelepek. Szelepeink kiváló termikus vezetőképességének köszönhetően a teljes szeleptest hőmérséklete állandó marad, a szelep belsejében lerakódó folyamatgázok mennyisége pedig jelentősen csökken.

Ezen túlmenően opcionálisan választható fűtőelemmel ellátott szelepszigeteket is kínálunk. Ezek fontos jellemzője a minimális kigázosodás. A csekély mértékű kigázosodásnak köszönhetően kisebb teljesítményű szivattyú alkalmazása is elegendő, a kieresztési idő (azaz a kívánt vákuum eléréséhez szükséges idő) pedig lerövidül. Olyan alumíniumból készült nagyvákuumszelepeket kínálunk, melyek nem tartalmaznak nehézfémeket, például nikkelt vagy krómot. Ezek a nehézfémek ugyanis szennyeződések kialakulásához vezethetnek, így jelentős mértékben rontják a gyártási folyamat gazdaságosságát (például mikrochipek, lapkák esetében).

Szelepeinket egy speciális alumíniumötvözetből, valamint nemesacélból készítjük számos kivitelben – a hagyományos sarokszelepektől az elzárószelepeken, a derékszögű ajtószelepeken és az elektromágneses szelepeken át egészen az egyenletes szellőzést automatikusan biztosító, innovatív szelepekig. Szelepeink számos kivitelben és különböző karimaméretben kaphatóak.

Innovatív ötletek az Ön rendszereihez is

A piac által kínált szokványos megoldások gyakran nem felelnek meg a kihívásoknak. Ezért mérnökeink szenvedéllyel dolgoznak az új és innovatív termékeken.

Így alkották meg például az XL*Q sorozat gyorsan cserélhető nagyvákuumos sarokszelepét. Mitől ilyen különleges ez a termék? Karbantartás és szervizelés során nem kell kiszerelni a vákuumszelepet, így a tisztítás rendkívül gyors és gazdaságos. Az SMC egy további fejlesztése az XVD2 kompakt kétlépcsős légszelep, mely gyakorlatilag turbulencia nélküli levegőztetést tesz lehetővé.

Esetleg Ön is olyan célkitűzéseket szeretne megvalósítani, melyek messze meghaladják a szokványos megoldások nyújtotta lehetőségeket? Akkor forduljon az SMC-hez – az automatizálás terültén dolgozó szakembereink mindig megtalálják a legmegfelelőbb megoldást az Ön számára. Profitáljon a kiváló minőségű és innovatív termékeink által nyújtott előnyökből, melyek mind vállalkozása hatékony termelését szolgálják.