Lézer hőmérsékletszabályozás

Lézer hőmérsékletszabályozás: semmi sem fog túlmelegedni

A lézerek magas precizitásúak az iparban is, illetve az orvostudományban egyaránt. Ugyanúgy precíz hűtésre van szükség a temperáló berendezésektől, amelyek a lézer állandó hőmérsékletét garantálják. Az SMC lézer temperálói stabilitást, minőséget és teljeskörű támogatást nyújtanak.

A lézerek hőt termelnek. Jóllehet a lézer maga hőmérsékletsemleges, de az általa okozott részecskék mozgása hőt termel. A hőtermelődés már a lézerkészülékben elkezdődik, ahol a lézersugár a pontosan beállított optikai lencséken áthalad.

A hőtágulás okozta szerkezet torzulás megváltoztathatja az optikai lencsék precíz beállítását. Ezután a lézer nem tud pontosan működni. Hűtés, illetve temperálás fontos része minden lézerfolyamatnak.

Lézerek az iparban és az orvostudományban

Lézereket manapság sok területen használnak. Vágnak, hegesztenek, feliratoznak, gravíroznak és felületkezelést végeznek igény szerint. Az iparban ott kap szerepet a lézermegmunkálás, ahol a hagyományos megmunkálás eléri a határait. Széles körben elterjedtek a fiber, illetve gázlézerek.

Az orvostudományban diódalézereket használnak. Az úgynevezett ultrarövid-impulzus lézerek nem folyamatos sugarat bocsátanak ki, hanem ultra rövid, femtoszekundum tartományban impulzusokat. Mivel az impulzusok nagyon rövidek, így sokkal nagyobb dózist lehet elérni károsodás nélkül. Ez fontos például szemműtétek esetén, vagy félvezetőiparban mikromegmunkálásokkor.

Stabil lézerteljesítmény, érzékeny anyagok és hosszabb eszközélettartam

A lézer szó, egy rövidítés (LASER) „Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”. A fény felerősítése révén stimulálják a sugárzás kibocsátását.

A lézer temperálás tulajdonképpen a lézerteljesítmény stabilizálásáról szól. Mivel a lézer hullámhossza a hőmérséklettől függ.

A stabil hőmérséklettel meghosszabbítható az érzékeny lézerberendezések, lézerdiódák vagy lézergenerátorok élettartama. A pontos hőmérséklet-szabályozás növeli az üzemidőt is, azaz megakadályozza a hibák kialakulását és biztosítja a stabil rendelkezésre állást.

Gondoljon csak a lézeres szemműtétre. A lézernek csak akkor és ott kell behatnia, ahol a szaruhártyát el kell távolítani. Emellett a kis méretű alkatrészek megmunkálása is nagy precizitást igényel. A legkisebb alkatrészeknek is pontosan kell illeszkedniük.

Lézertemperálás az SMC-től

Az SMC temperálóit érzékeny környezetben való használatra tervezték. A rugalmasságának köszönhetően a hűtőberendezések sokféle igényhez alkalmazkodnak. Például könnyen beépíthetőek szabványos 19 colos állványokba.

Az SMC készülékek különféle feszültségekre illetve frekvenciatartományú tápfeszültséggel üzemelnek, így világszerte használhatóak. Ügyfeleink világszerte számíthatnak teljeskörű támogatásunkra.

Komplett megoldások minden igényre

A széles termékválasztéknak köszönhetően az SMC komplett megoldásokat kínál a folyamatoptimalizáláshoz. A hőmérséklet-szabályozás mellett hűtővíz elosztás, áramlásmérés, folyamatváltozások észlelését is kínáljuk termékeinkkel. Ezzel garantáljuk ügyfeleink folyamatainak biztonságát és termelékenységét.

A folyamat minősége és pontossága az SMC-vel magától értetődik. Többéves csúcsminőségű környezetben szerzett tapasztalatunk garantálja a legmagasabb szabványoknak való megfelelést.

Kommunikáció az ipar 4.0 számára

A digitális be- és kimenetek, valamint a soros kommunikáció lehetővé teszik a kapcsolatot a legmodernebb ipari környezetben is

Akár irányítani szeretné temperáló berendezését, akár üzemállapot információkat szeretne olvasni meglévő rendszerén keresztül – az SMC-vel készen áll az ipar 4.0-ra.